Pocetna karta

Županija prikrivenih draži

Bjelovarsko-bilogorska županija najistočnija je županija središnje Hrvatske. Prostire se većim dijelom lonjsko-čazmanske zavale, a okružju je pristranci Bilogore, Papuka i Moslavačke gore.

Bjelovarsko-bilogorska županija zauzima površinu od 2.652 km2, što je 3,03% od ukupne površine Hrvatske. Središte županije je grad Bjelovar, političko, kulturno i gospodarsko središte županije i u njemu se nalaze mnogobrojne institucije koje svojim aktivnim djelovanjem daju primjeren značaj gradu. Tu su još i gradovi Daruvar, Čazma, Garešnica i Grubišno Polje, koji svojim posebnostima i specifičnostima u gospodarskom i društvenom životu daju cjelovitu sliku područja Bjelovarsko-bilogorske županije. U sastavu županije nalazi se i 18 općina u kojima se čine značajni napori da se oživi i ojača gospodarski potencijal i obogati društveni život.

Zemljopisni položaj Županije pogoduje razvoju lovno-ribolovnoga i seoskog turizma kao jednog od najvećih potencijala daljnjega turističkog razvoja Županije. Zbog prirodnih blagodati kojima raspolaže, u Daruvaru se na temeljima Daruvarskih toplica - specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju razvio poseban oblik zdravstvenoga turizma prepoznatljiv u RH i šire. Taj suvremeni centar očuvanja zdravlja, nenametljivo je uklopljen u prirodu, na samim izvorima ljekovite termalne vode, okružen višestoljetnim parkom.

Bjelovarsko-bilogorska županija ima raznolik krajolik koji pruža brojne mogućnosti za razvoj cikloturističke ponude. Biciklističke staze nalaze se na području cijele županije i na obodu županije.

Najpoznatija je Županijska ruta koja povezuje gradove u županiji (Bjelovar - Čazma - Garešnica - Daruvar - Grubišino polje i natrag do Bjelovara, te staze istočno od Daruvara; Daruvar - Voćin, Đulovac - Sirač), ruta koja spaja sve gradove u županiji te Međunarodna ruta (Lonjsko polje - Balataon).

  Cikloturizam BBŽ